Bloggen om ett rikare studentliv

4 alternativ till din drömetta

De allra flesta studieorter i Sverige lider allvarlig brist på billiga studentlägenheter. Att få tag i ett korridorsboende eller en egen liten hyresetta nära campus kan kännas lika sannolikt som att vinna hundratusen i månaden i trettio år på triss.

Så låt oss titta på några alternativ:

Tälta i en rondell intill kårhuset och duscha på det lokala gymet

Detta kan kännas som ett relativt attraktivt alternativ när läsåret drar igång i en ny stad en solig tisdag i slutet av augusti. Men ordningsmakten är ofta kinkig med sånt där och ungefär samtidigt som du tröttnat på att äta makrillfillé i tomatsås direkt ur burken, kommer de första höststormarna. Då är det hög tid att växla upp i jakten på ett mer stabilt tak över huvudet.

Köp en schyst bostadsrätt som du säljer med en halvmiljon i vinst efter avlagd examen

Tja, om du har pengarna till kontantinsatsen liggande i byrålådan och kan övertyga banken om att du, på studiemedel och diverse nattjobb i servicesektorn, klarar av det hägrande amorteringskravet – knock yourself out! Släntra runt på visningar med gratiskaffe och godis, välj och vraka. Och varför inte slå på stort, köpa en spatiös vindsvåningsfemma och ta in ett par fattigare kursare som hyresgäster?

Hyr en prisvärd lägenhet i ytterområdet

Många kommuner har, trots allmän bostadsbrist, ett eller flera områden med större omsättning och utan långa köer. Hyresvärdarna kan ibland locka studenter med ett par hyresfria månader på sommaren och du kan få ett oväntat bra boende för din budget. Många av dessa bostadskvarter har nära till naturen och oförtjänt dåligt rykte. Och området blir förstås allt trevligare ju fler skötsamma (nåja) studenter som flyttar in. Kolla vad ett kort på kollektivtrafiken kostar och fundera på om du kan leva med en kvarts extra restid till skolan.

Våga flytta ihop

Med en dubbel eller till och med tripplad bostadsbudget ökar chanserna att hitta den där centrala lägenheten du drömt om. Var noga med att du och dina tilltänkta boendekompisar sätter gemensamma trivselregler som ni alla kan och vill hålla er till. Och räkna på hur alla kostnader ska fördelas. Skriv papper på vad som gäller om någon skulle sakna pengar eller vilja flytta ut. Ett stort kylskåp är guld värt, så att ni kan få ett par hyllor var.

Lycka till!