Bloggen om ett rikare studentliv

  • Hem
  • /
  • Teknik
  • /
  • Fem bästa nyheterna i iOS 10 för iPhone och iPad

Fem bästa nyheterna i iOS 10 för iPhone och iPad

Måndagen den 13 juni gick Apples utvecklarkonference Worldwide Developer Conference (WWDC) av stapeln för i år. Där presenterade allt de just nu jobbar med när det gäller mjukvara. De pratade både om macOS Sierra för Mac-datorer, tvOS 10 för deras AppleTV, watchOS 3 för Apple Watch, men självklart också iOS 10 – Apples operativsystem för deras populära iPhone och iPad. Nya iOS 10 är proppfullt med nya funktioner, och vi har plockat russinen ur kakan och presenterar här de fem vi tycker är bäst:


Meddelanden

iMessage har fungerat bra sedan dag ett, men har väl aldrig någonsin kallats rolig. Funktionell och pålitlig. Men i takt med att både Snapchat, WhatsApp och FB Messenger växer kraftigt som har Apple till slut insett att de också måste erbjuda något roligare. Postade länkar visar innehållet direkt i konversationen, mängder av emojis, animationer, bakgrunder, effekter, måla och skapa egna bilder, dölj hemliga meddelanden, autokonvertera text till emojis och en hel del roligt med 3D-touch. Dina iMessage-konversationer kommer bli mycket livligare och färggladare inom kort.


Låsskärm

Låsskärmen har blivit mycket smartare. Inte nog med att skärmen automatiskt tänds när du lyfter upp enheten, man har även lyft över widgets från det tidigare notiscentret, och du får nu en snabb överblick över det du vill genom att svepa höger. Du kan interagera med notiserna om du så vill, eller gå direkt in i apparna. Notiser hamnar precis som innan på startskärmen, och är nu interaktiva. Du kan alltså svara på meddelanden eller utföra kommandon utan att gå in i telefonen. Kameran kommer du dessutom åt ännu lättare nu, genom att bara svepa vänster.


Bilder

Google har jobbat väldigt aktivt med machine learning, d.v.s. att deras servrar analyserar bilderna och listar ut vad dom innehåller. Nu kontrar Apple och lägger till liknande funktionalitet. Bilder-appen analyserar ansikten, objekt och platser. Du kan alltså söka helt fritt på t.ex. ”Anna vid havet”, så hittar den alla bilder med Anna som är tagna i anslutning till vatten. Med funktionen Minnen kan du även automatiskt skapa bildspel baserat på specifika event, datum eller platser.


Kartor

Apples kartfunktion har haft en brokig resa sedan Apple valde att inte fortsätta samarbetet med Google Maps. Men nu börjar Apples Kartor växa upp på riktigt. Kartorna är detaljrika, korrekta och fulla med metadata. Kartor har koll på avresetider till kommande möten, hur lång tid det just nu tar att åka dit du brukar åka (den känner automatiskt av vilka resor du brukar göra ofta). De har även kompletterat med information om t.ex. bensinstationer, restauranger och kaféer, och du kan även boka bord eller beställa taxi direkt inuti appen. Med hjälp av Kartor kan du också undvika vägar med tull. Hela gränssnittet på Kartor har gjorts om och är mycket tydligare och snyggare.


Notiscenter

Tidigare låg widgets och notiscenter gemensamt genom att dra ner från toppen av skärmen. När nu widgets flyttat till låsskärmen, så är det fullt fokus på notiser i toppmenyn. Äntligen har man snabb tillgång till sådant man missat sedan senast man kollade. I och med att man med fingeravtryck nu loggar in så snabbt att man oftast missar notiser på låsskärmen, så är detta ett utmärkt sätt att läsa ikapp sådant man missat. Spotlight, sökfunktionen i iOS, har också flyttat in i notiscentret.


iOS 10 är tillgängligt för utvecklare just nu, och kommer att släppas till alla iPhone- och iPad-användare någon gång i september, i samband med nästa iPhone. iOS 10 är kompatibelt med iPhone 5 eller nyare samt iPad generation 4 eller nyare.

Beats på köpet vid köp av Mac, iPad eller iPhone

Vill du se en sneak peak i videoform? Kolla in denna video från Apple:


Tycker du om din iPhone? Då kanske det är dags att ta en titt på en Mac eller en iPad? iPhone, iPad och Mac är byggda för att fungera tillsammans. Inte nog med att du alltid har studentrabatt på Apples alla datorer och iPads, under en begränsad tid får du nu också ett par trådlösa Beats-hörlurar på köpet om du beställer innan 5 september.