Bloggen om ett rikare studentliv

  • Hem
  • /
  • Studentliv
  • /
  • Fem tips för mysig höstfeeling i studentlyan
15 % hos RUM21

Fem tips för mysig höstfeeling i studentlyan

Kanske är den nakna glödlampan sorgligare än någonsin. En persienn på sned och smutsiga märken på tapeterna med en massa hål i väggen…? Vad krävs egentligen för att göra din studentlya till en mysig och ombonad bostad där du känner dig hemma och hur får du det att kännas hösten 2016? Hur gör du det till en plats dit du gärna bjuder hem pluggkompisarna, familjen eller en rolig dejt? Vi vill ge dig grymma tips på vägen för att göra lägenheten eller studentrummet till den sköna plats du förtjänar.

Bild från House Doctor. Prylarna finns hos RUM21

Bild från House Doctor. Prylarna finns hos RUM21

1. Belysning

Det finns nog inget så enkelt sätt att skapa trivsel som med schysst belysning. Satsa på en bra allmänbelysning (tillräcklig för höststädning), gärna med dimmerfunktion så du kan välja ett varmare och mjukare ljus, när du vill ha det mer avslappnat. Kombinera med fördel med en snygg punktbelysning. Har du lågt i tak i din bostad kan du t.ex. satsa på en diskret plafond, eller en läcker skena med spotlights. Har du högt i tak, varför inte ha en stilren pendellampa? För varmaste mysbelysningen – tänd levande ljus och gärna med en mjuk doft, för en romantisk twist.

Med många olika ljuskällor i ett rum ökar trivseln definitivt. Inredningsexperterna brukar rekommendera att i ett mindre rum försöka ha minst fem belysningspunkter och i ett större rum, sju belysningspunkter.

Bild från House Doctor. Prylarna finns hos RUM21

Bild från House Doctor. Prylarna finns hos RUM21

2. Skaffa en ”conversation piece”

Att ha det trivsamt hemma handlar också om att skapa en mysig atmosfär för att umgås och vara social i. Ett enkelt och billigt sätt (som dessutom kan dölja eventuella skavanker eller gamla borrhål i väggen) är att sätta upp en härlig kombination av posters i fina ramar, på väggen. De är dessutom en skön eye-catcher och ett naturligt samtalsämne att prata kring. Vill du gå all in – kan du välja en fototapet, det finns hur mycket läckra motiv som helst att välja mellan – eller tryck upp din egen personliga tapet utifrån ett foto du tagit själv.

Bild från House Doctor. Prylarna finns hos RUM21

Bild från House Doctor. Prylarna finns hos RUM21

3. Piffet & puffet

Inredningsexperterna är eniga och uppmanar att vi ska våga satsa på färg i år. De murriga trendfärger vi med fördel kan våga – hittar vi utanför fönstret nu. Mörkgrönt, gula toner, jordfärger, tegelfärgat och framför allt vinrött. Om du inte vill skaffa en stor möbler, är detaljer eller mindre möbler perfekt att mixa med. Några väl valda prydnadssaker kan göra under, snygga kuddar, en klädd fotpall, kanske ett sidobord eller en trendig rullvagn? Blanda prylarna så sätter du en personlig prägel på hemmet. Eller som grundarna av House Doctor uttrycker det ”det är dags att blanda elementen snarare än att matcha dem” (House Doctor finns med studentrabatt hos RUM21).

April, linara bilberry. Från RUM21.

April, linara bilberry. Från RUM21.

4. Materialen

Den stora trenden som syns överallt är sammet – både i form av sofföverdrag, gardiner eller mindre piff, som kuddöverdrag eller detaljer på möbler osv.  Sammet är ett tidlöst material som skapar hög lyxkänsla. Kombinera gärna med t.ex. inredningsdetaljer i mässing, som hänger kvar som trend ännu ett tag. Förhöjer höstfeelingen ytterligare gör du även med enkla medel som nya fräscha gardiner i fönstrena.

 

Wooden Hand från HAY. Finns hos RUM21.

Wooden Hand från HAY. Finns hos RUM21.

5. Måla

Fixa ny färg på väggarna i ditt hem! Det är ett lätt och effektivt sättet att skapa en helt ny fräsch och personlig karaktär åt ett rum. Om du inte vill måla om hela rummet, gör en fondvägg. Våga skippa det vita och välj någon av höstens trendfärger mörkgrönt eller vinrött. Helrätt är även djupblått eller mörkgrått.

Här hittar du inredning för studentlyan – med studentrabatt:

Rum21:höstens grymmaste inredningskampanj med 15 % på hela sortimentet. Gäller vid ett köptillfälle t.o.m. 12/10. (OBS – förlängd t.o.m. 17/10)
Indiska: 10 % studentrabatt online. Accessoarer, kläder och inredning designade i en unik och bohemisk stil.

Kay Bojesen Apa, finns hos RUM21

Kay Bojesen Apa, finns hos RUM21

Hemtex: 10 % studentrabatt. Allt det där som gör det härligare att komma hem.
Photowall: 20 % studentrabatt. Häftiga tapeter och canvastavlor.
PhotoBox: 70 % studentrabatt på din första beställning! Personliga canvastavlor och massa annat för väggen.
Lagerhaus: 10 % studentrabatt på Lagerhaus.se (rabatten gäller online).

De här – plus en massa andra bra studentrabatter inom inredning, hittar du via Mecenat.